- viikon kysymys - viikon väri  
   
 

Nykyaikainen väritutkimus museoympäristössä

Tarkka värinhallinta kulttuurihistoriallisten kohteiden tutkimuksessa on noussut viime vuosina kansainvälisesti tärkeäksi tutkimuskohteeksi. InFotonics Center Joensuu ja Japanin historian kansallismuseo Rekihaku tekevät tällä alalla tutkimusyhteistyötä. Eräs kiintoisa tutkimusaihe on väritutkimuksen ja kuva-analyysin menetelmien käyttö samalla aikakaudella eri maissa käytettyjen tekstiilien vertailussa. Näillä sivuilla esitellään kuva-analyysin ja väritutkimuksen käyttöä kimonojen tutkimuksessa. Kimonot kuuluvat Rekihaku-museon kokoelmiin ja ne ovat peräisin Edo-kaudelta (1603 - 1867).

Sävyjä väreistä - näyttelyssä on esillä kimonoiden kuvioinnista kertova multimedia, jonka laatimisessa on käytetty hyväksi uusimpia digitaalisia väritutkimusmenetelmiä. Katsojan iloksi multimedian esimerkkikimonoiden kankaiden värit toistuvat luonnollisen värisenä.

Mitä tulevaisuus tuo tulleessaan museokävijälle? Saammeko kymmenen vuoden päästä ihailla eri maiden kulttuurihistoriallisesti merkittäviä tekstiilejä ja muita esineitä internetissä tietäen, että niiden värit ovat näytöllämme täysin samat kuin itse esineessä?


Kuva: Näyttelyssä on katsojan iloksi myös oikea kimono.