- viikon kysymys - viikon väri  
   
 

Sävyjä Väreistä Ц näyttely 25.01.2007 Ц 02.09.2007


Pohjois-Karjalan museossa, Carelicumissa, Koskikatu 5, Joensuu

Värien olemusta on pohdittu antiikin ajoista lähtien filosofiassa, taiteessa, luonnontieteissä ja psykologiassa. Tyhjentävää vastausta värien ongelmaan ei ole vielä esitetty, eikä näyttelykään sitä tarjoa. Päinvastoin, toivomme että Sävyjä väreistä - näyttely antaa ajatuksia siitä, miten laaja arkielämäämme kuuluva ilmiö värit onkaan.

Sävyjä väreistä -näyttelyssä esitellään joensuulaista väriosaamista. InFotonics Center on Joensuun yliopiston alainen kansainvälinen huippuyksikkö, joka on erikoistunut värien digitaaliseen mallinnukseen. Digitaalisen tekniikan kehittyminen on tuonut uusia tarpeita, kuvaannollisesti uuden sävyn värien tutkimiseen ja tulkintaan.

Näyttelyn Japani-osassa kävijä voi tutustua siihen, miten digitaalisen väritutkimuksen tuloksia hyödynnetään Japanin historian kansallismuseossa Rekihakussa. Myös Pohjois-Karjalan museon esineitä on ensimmäistä kertaa kuvattu uudella digitaalisella tekniikalla tätä näyttelyä varten.

Näyttelyn yksi lähtökohta oli esitellä värejä sekä fyysisessä näyttelytilassa että multimedian ja verkkomateriaalin avulla. Tällä tavoin on mahdollista vastata erilaisten museon kävijöiden tarpeisiin ja laajentaa käyntikokemusta uusille alueille. Näyttelyssä on esillä neljä multimediaesitystä, joiden kautta voi tutustua värilämpötilaan, ikonimaalarien väripalettiin, kimonon koristeluun sekä siihen kuinka värejä tulkitaan ajasta ja paikasta riippuen.

Toivomme, että näistä Sävyjä väreistä- näyttelyn verkkosivuilta kävijä saa lisätietoa näyttelyn sisällöstä.