- viikon kysymys - viikon väri  
   
 

Kimonoiden värit

Esittelemme tällä sivulla väritutkimuksen menetelmien käyttöä kimonoiden tutkimisessa. Kimonot ovat Japanin kansallisen historian museon Rekihakun kokoelmista ja ne ovat peräisin Edo-aikakaudelta (1603 - 1867).

Lähtökohtana kimonoiden värien tutkimiselle oli tietokanta, jossa on 231 digitaalista valokuvaa erilaisista kimonoista. Kimonoiden päävärejä tutkittiin ryhmittelemällä tietokanta itseorganisoivan kartan avulla. Itseorganisoiva kartta on ohjaamattomaan oppimiseen perustuva neuraalilaskennan menetelmä, jonka avulla suuresta datajoukosta voidaan saada esille keskeisiä piirteitä. Kuvissa 1 ja 2 näkyvät itseorganisoivan kartan erottelemat keskeisimmät värit. Tietokannan kimonoista suuri osa oli valkoisia. Myös monia muita värejä oli mukana: keltaista, vihreää, erisävyisiä punaisia, violetteja, tummia ja vaaleita sinisiä sekä tummia, lähes mustia sävyjä.Kuva 1.Kuva 2.

Ryhmittelyn tuloksena kustakin digitaalisesta valokuvasta (kuva 3) saatiin mustavalkoinen ryhmittelykuva. Siinä harmaan eri sävyt kertovat, mihin ryhmään kyseinen kuvapiste kuuluu, siis mitä kartan arvo on väriltään lähinnä. Koko kuvan lopulliseksi ryhmäksi tuli se, joka oli lähin useimmille kuvapisteille. Kimonon kuvapisteiden arvoja RGB-avaruudessa (kuva 4) voidaan myös tutkia suhteessa koko ryhmän jakaumaan (kuva 5). Kuvan 6 kimonot kuuluvat vaaleiden, punertavien kimonoiden ryhmään.Kuva 3. Japanin historian kansallismuseon käyttöön luovuttama.
© Kopioiminen kielletty. Kaikki oikeudet pidätetään.Kuva 4.Kuva 5.


Kuva 6. Japanin historian kansallismuseon käyttöön luovuttama.
© Kopioiminen kielletty. Kaikki oikeudet pidätetään.

Myös ryhmissä esiintyvää värien jakaumaa voidaan tutkia. Tummansiniset kimonot (kuvat 7 ja 8) asettuvat väriavaruuteen aivan eri tavalla kuin keltaiset ja vihreät kimonot (kuvat 9 ja 10).


Kuva 7. Japanin historian kansallismuseon käyttöön luovuttama.
© Kopioiminen kielletty. Kaikki oikeudet pidätetään.Kuva 8.


Kuva 9. Japanin historian kansallismuseon käyttöön luovuttama.
© Kopioiminen kielletty. Kaikki oikeudet pidätetään.Kuva 10.