- viikon kysymys - viikon väri  
   
 

Japanilainen väripainotekniikka nishikie

Nishikie on japanilainen väripainotekniikka, jonka keksi Suzuki Harunobu 1760-luvulla. Tätä ennen kuvat oli yleensä Japanissa painettu musteella tai niitä oli väritetty käsin korkeintaan parilla värillä. Nishikie on puulaatalle kaiverrettu kuva, joka painettiin paperille monivärisesti. Kuvaa varten käytettiin kymmeniä eri värejä, joissa näkyi valo ja varjo. Jokaista väriä varten valmistettiin oma laattansa. Vaati taitoa, että lukuisat eriväriset laatat saatiin sovitettua yhteen kokonaisen kuvan luomiseksi. Kuvissa on usein paljon yksityiskohtia, jolloin niiden valmistus vei aikaa.

Harunobu kokeili kuvien painamista eri välineillä. Saadakseen aikaan peittäviä väripintoja hän siirtyi käyttämään kirsikkapuisia laattoja, kalliimpia värejä ja paksumpia värikerroksia. Harunobun asiakkaat olivat vauraita, joten hän saattoi käyttää haluamansa määrän erillisiä puulaattoja. Hän olikin ensimmäinen, joka käytti jatkuvasti yli kolmea väriä painotöissään. Harunobun suosikkiaiheita oli Edon, nykyisen Tokion kaupunkielämä erilaisine ihmisineen.

Nishikie-kuvista tuli yksi Edo-kauden suosituimmista kansantaiteen muodoista. Ensimmäiset kuvat olivat kalenterikuvia. Tekniikkaa käytettiin niin kasvo- ja henkilökuvien tekemiseen kuin maisemien ja rakennusten kuvaamiseen. Nishikietä hyödynnettiin myös opetuksessa ja uutisten välityksessä.

Nishikie-tekniikalla tehtiin painokuvia aina Meiji-kaudelle saakka, jolloin länsimainen painotekniikka levisi maahan. Samalla Nishikie saapui Eurooppaan, jossa esimerkiksi impressionistiset maalarit kiinnostuivat siitä.