- viikon kysymys - viikon väri  
   
 

Värejä luonnosta

Ihminen on aina osannut hyödyntää ympäröivää luontoa väriaineiden lähteenä. Väriaineita on tehty savesta, mineraaleista, kasveista ja eläimistä.

Väriaineet voidaan karkeasti jakaa luonnosta saataviin ja synteettisiin eli keinotekoisesti tuotettuihin väreihin. Väriaineista voidaan puhua myös pigmenttinä eli pinnan värjäävänä aineena, esimerkkinä maalaustaide, tai värjäyksen kannalta. Tällöin esimerkiksi tekstiilien värjäyksessä tarkoitetaan ainetta, joka värjää koko kuidun, ei vain pintaa.

Teollisesti tuotetut värit voivat olla huomattavasti käyttäjäystävällisempiä kuin luonnon pigmentit. Värien myrkyllisyys koitui aikoinaan monien kohtaloksi. Esimerkiksi Espanjassa 1500-luvulla rikollinen tuomittiin joko laivaorjaksi tai Almadenin (sinooperi)kaivoksiin, missä raskasmetallien imeytyminen vereen johti tuskalliseen kuolemaan parissa vuodessa. Värien valmistusprosessit eivät olleet taiteilijoillekaan terveellisiä. Milloin oltiin tekemisissä lyijyn, milloin elohopean kanssa, milloin valmistuksessa syntyi myrkyllisiä yhdisteitä.

Onneksi luonnosta löytyy myös luomuvärejä, joita voi valmistaa ja käyttää lähes huoletta.

Pohjois-Karjalan luonto tarjoaa lankojen värjääjälle lukemattoman määrän keltaisen, vihreän, ruskean ja harmaan sävyjä. Luonnonväreillä värjääminen tarjoaa yllätyksiä, sillä lopputulos riippuu monesta seikasta: kasvin keräämisajankohdasta, puretusaineesta ja värjättävän langan laadusta.

Koivu värikasvina >>

Värien kirjoa luonnonkasveista >>