- viikon kysymys - viikon väri  
   
 

Värit valitaan ympäristön mukaan

Väreihin vaikuttaa ensinnäkin se, minkä värisessä valossa niitä katsotaan. Valon määrä ja laatu saavat värin näyttämään eri sävyiseltä. Värejä olisikin hyvä tarkastella sen kaltaisessa valossa, joka huoneessakin tulee olemaan.

Myös ikkunoista tuleva luonnonvalo voi antaa huoneeseen oman sävynsä. Valon sävy riippuu siitä, mihin suuntaan ikkunat ovat. Pohjoisenpuoleisista ikkunoista tulee sinivoittoista valoa, etelänpuoleisista keltasävyistä ja lännenpuoleisista punertavaa. Huoneen värit on hyvä valita hieman valon väriä vastaan, esimerkiksi pohjoisenpuoleiseen, sinertävän valon huoneeseen mieluummin lämpimiä värejä.

Värejä mietittäessä kannattaa ottaa huomioon, miten huoneessa on tarkoitus toimia. Jos toiminta on meluisaa ja erilaisia laitteita paljon, seiniin sopii paremmin hillitty kuin voimakas väri. Myös oleskelun kesto on hyvä muistaa. Tilat, joissa viivytään pitkään, esimerkiksi työtila tai olohuone, on hyvä sävyttää vaalein värein. Kirkkaita ja voimakkaita värejä taas voidaan käyttää tiloissa, joissa vain käväistään, kuten eteisessä tai portaikossa.

Vaaleilla väreillä on yleisesti tilaa laajentava vaikutus, tummilla taas supistava. Kylmät värit, kuten sininen, etääntyvät katsojasta ja vaikuttavat viilentävästi. Lämpimät värit, esimerkiksi punainen, lähestyvät ja tuntuvat lämmittävän. Lämpimiä värejä tulisi käyttää säästeliäästi, sillä ne voivat kiihdyttää tarpeettomasti mielialaa.

Samaan huoneeseen olisi hyvä tuoda sekä kylmiä että lämpimiä värejä. Kuitenkin mitä lähempänä värit sijaitsevat toisiaan väriympyrässä, sitä rauhallisemmilta niiden yhdistelmät vaikuttavat. Väriympyrässä vastakkain sijaitsevat värit luovat räikeän vaikutelman ja voivat aiheuttaa haitallisia jälkikuvia silmissä.

Värien vaikutus mielialaan ja terveyteen on tieteellisesti tutkittu asia. Vääränlainen valaistus ja väritys voivat saada aikaan esimerkiksi päänsärkyä, väsymystä ja ruokahalun puutetta. Sopusointuisten värien keskellä ja hyvässä valaistuksessa mieliala ja elintoiminnot kohenevat. Kaamoksen maissa kuten Suomessa tummasävyinen sisustus voi osaltaan laskea mielialaa ja vaalea kohentaa sitä. Tummat pinnat imevät valoa, kun taas vaaleat heijastavat suurimman osan siitä takaisin.


Värit sisustuksessa (Rihlaman mukaan)


Laita hiiri kuvan päälle
Keltainen Oranssi Punainen Purppura
Sininen Turkoosi Vihreä Sinivioletti
Ruskea Valkoinen Musta Harmaa