- viikon kysymys - viikon väri  
   
 
                                 
           

Harmaa

Harmaa edustaa mielikuvissamme arkisuutta ja tylsyyttä. Harmaa ihminen tai harmaa arki eivät kuulosta kohdetta mairitteleville ilmauksille. Harmaaseen liittyy myös epämääräisyys: harmaa talous ei kestä päivänvaloa.

Onko harmaa edes väri? Sehän on valkoisen ja mustan välimaastossa, eikä sillä ole edes vastaväriä. Tietokoneen näytöllä harmaata saadaan tasaisessa suhteessa RGB-värejä. Esimerkiksi tämän sivun harmaa pystyraita on RGB väreinä ilmaistuna: R 128, G 128, B 128. kaikkien komponenttien arvot ovat siis yhtä suuret.

Vaikka 24-bittisellä tietokonenäytöllä pystytään esittämään 256 erilaista harmaan sävyä, on harmaita sävyjä kuvaavia sanoja melko vähän: vaaleanharmaa, keskiharmaa, tummanharmaa. Kauniita harmaita sävyjä saadaan esimerkiksi kasviväreillä, mutta mikään väriaineen lähde tai tiettyä harmaata tuottanut paikka ei ole antanut nimeään harmaan sävyille. Muiden värien kohdalla näin on käynyt: esimerkiksi pariisinpunainen, preussinsininen, indigonsininen, karmiininpunainen.

Tunnetuimpia harmaita lienee grafiitti. Se on yleinen hiilen esiintymismuoto luonnossa. Grafiitti on olemukseltaan hieman "rasvaista" eikä se liukene veteen. Lyijykynien pitäisi olla oikeastaan grafiittikyniä, sillä kynissä grafiittiin sekoitetaan hienoa savea. Savipitoisuus vaihtelee 30-70%: mitä enemmän sitä on, sen kovempi on lyijykynä.