- viikon kysymys - viikon väri  
   
 
                                 
           

Oranssi

Oranssi on säteilevä väri, johon liitetään energisiä ominaisuuksia. Väri kuvastaa mm. voimaa, menestystä, viehätysvoimaa, auktoriteettia ja iloa. Oranssi on kuin omista voimistaan vakuuttunut mies, sanoi taiteilija ja värien tutkija Wassily Kandinsky. Oranssi kertoo elinvoiman lisäksi myös suoraviivaisuudesta ja itsekeskeisyydestä.

Kiinassa ja Japanissa oranssi liittyy onnellisuuteen ja rakkauteen. Oranssi on Buddhan väri ja buddhalaisten munkkien kaavun väri. Buddhalaisessa taiteessa oranssi kuvaa valaistumisen korkeinta tasoa. Intiassa ja Nepalissa oranssi on pyhä väri, lähinnä kullan väriä.

Oranssia voidaan valmistaa sekoittamalla punaista ja keltaista. Näin saatu väri ei ole kuitenkaan yhtä kirkas kuin aito oranssi pigmentti. Sekoitettu väri imee enemmän valoa itseensä kuin aito, jolloin väri on tummempaa. Taiteilijoiden käytössä ei ollut hyvää, puhdasta oranssia ennen 1800-lukua.

Kasveja ei ole käytetty oranssin värin lähteenä yhtä varhain kuin muiden värien. Kasveista saatiin värjäykseen vain oranssiin vivahtavia, ruosteisia sävyjä. Varhain tunnetusta värikasvista, matarasta, saatiin oranssia tiettävästi vasta 1800-luvulla.

Oranssi on ainoa perusväri, joka on saanut nimensä jostakin konkreettisesta, eli appelsiinista (engl. orange). Sana oranssi ei kuitenkaan ole kovin vanha eurooppalaisissa kielissä. Nimitys syntyi vasta kun appelsiineja tuotiin Eurooppaan 1000-luvun tienoilla. Sana pysyi kuitenkin pelkästään hedelmän nimenä aina 1600-luvulle saakka. Suomen kieleen oranssi vakiintui vasta 1900-luvun puolenvälin jälkeen.