- viikon kysymys - viikon väri  
   
 
                                 
           

Vaaleanpunainen

Ystävänpäivänä vaaleanpunainen on suosittu väri. Se sopii hyvin päivän herttaiseen sisältöön, sillä länsimaissa vaaleapunainen mielletään hempeäksi ja romanttiseksi väriksi.

Vaaleanpunainen on naisellinen väri ja pikkutyttöjen väri. Tämä käsitys on nykyään hyvin vahva. Tyttölapsi voi käyttää vaaleansinistä menettämättä tyttöyttään, mutta poika puettuna vaaleanpunaiseen leikkipukuun? Vaaleanpunaisen luoma vahva mielikuva hennosta naisellisuudesta on saanut monet nykynaiset kavahtamaan vaaleanpunaista asua, toisaalta tällä värillä on helppoa korosta naisellisuuttaan.

Ilmeisesti vaaleanpunaisen selkeä naisellistuminen on tapahtunut vasta toisen maailmansodan jälkeen. Vielä 1900-luvun alussa Amerikassa tummaa vaaleanpunaista suositeltiin pikkupojille reippaana värinä.

Jokaisella värillä on myös synkkä tarinansa: natsien keskitysleirillä vaaleanpunainen oli homoseksuaalien tunnusväri. Kenties vaaleanpunainen assosioitui tuon ajan Saksassa jo feminiiniksi väriksi?

Englanniksi vaaleanpunainen on pink. Suomenkielessä ei ole erillistä sanaa vaaleanpunaiselle, se on punaisen värin vaalea sävy. Suomalaiselle pinkillä ja vaaleanpunaisella on kuitenkin mielikuvaero: vaaleanpunainen on hennompi ja pinkki räväkämpi väri. Suomessa monet englannin kielen pink-värit ilmastaan punaisen kautta, vaikka mitä luultavimmin sävyt mieleltään samoiksi. Esimerkkinä: koraalinpunainen (englanniksi Coral Pink) lohenpunainen (Salmon Pink), fuksian punainen (Fuchsia Pink).