- viikon kysymys - viikon väri  
   
 
                                   
         

Turkoosi

Turkoosi on sinivihreä väri, joka on saanut nimensä turkoosi-korukivestä. Ranskan kielen termi "pierre turquoise" tarkoitti alun perin turkkilaista kiveä; turkoosikiveä tuotiin Eurooppaan Turkin kautta. Turkissa turkoosi on yleinen väri kotien ja uskonnollisten rakennusten koristelaatoissa. Turkoosikiveä on käytetty koru- ja koristekivenä aina Egyptin, Mesopotamian, Persian ja atsteekkien kulttuureista asti. Myös turkoosikiven jäljitelmät tunnetaan vanhastaan.

Turkoosikivi on haurasta ainetta, jonka väri syntyy kuparista ja kuparialuminaatista.

Turkoosikiveä saadaan lähinnä kuivilta alueilta, luolista ja maanmurtumista, etenkin vulkaanisesta kivestä. Turkoosia saadaan eniten Iranista, jossa kivi on puhtaan sinistä. Muita turkoosin tuottajamaita ovat mm. Egypti ja Yhdysvallat.

Turkoosi on meren väri, joka viestii puhtautta ja raikkautta. Sitä käytetäänkin paljon kylpylöissä ja uimahalleissa sekä kylpyhuoneissa.

Turkoosia on monissa kulttuureissa pidetty värinä, joka suojelee pahaa vastaan. Esimeriksi Kreikassa ja muissa Välimeren maissa oven- ja ikkunanpieliä on maalattu turkoosilla pahojen henkien karkottamiseksi. Muinaiset pompeijilaiset ja roomalaiset suosivat väriä huviloissaan, ja joillakin antiikin ajan patsailla oli turkoosikivet silminä.