- viikon kysymys - viikon väri  
   
 
                                   
         

Musta

Mustaa pidetään tyylikkäänä värinä, joka on aina muodissa. Mustan on sanottu viestivän mm. yksilöllisyyttä ja itsenäisyyttä.

Musta toimii eri ihmisryhmien pukeutumiskoodina. Mustaan pukeutuvat esimerkiksi monet gootit ja anarkistit. Musta voi viestiä myös virallisuutta ja vakavuutta. Se on tavallinen väri hautajaisissa ja esimerkiksi klassisen musiikin soittajilla. Mustaa on arvostettu vaatteiden värinä jo varhain historiassa. Väri vaati useita värjäyskertoja, joten mustat vaatteet olivat kalliimpia kuin muunsävyiset.

Stereotyyppisesti musta on nähty pahan ja valkoinen hyvän värinä. Saduissa pahat noidat pukeutuvat mustaan ja hyvät haltiat valkoiseen; klassisissa lännenelokuvissa roistoilla on usein musta hattu, sankareilla valkoinen.

Musta liittyy myös uskontoon, ammatteihin ja poliittisiin suuntauksiin. Mustia vaatteita ovat käyttäneet niin munkit, papit, poliisit, tuomarit kuin muinoin inkvisiittorit ja merirosvotkin. Poliittisena värinä musta on monesti liittynyt äärioikeistoon.

Aasian maissa musta ei ole negatiivinen väri. Esimerkiksi japanilaisessa kulttuurissa musta liittyy korkeaan asemaan, ikään ja kokemukseen. Itämaisissa taistelulajeissa musta vyö merkitsee suurinta taitoa.