- viikon kysymys - viikon väri  
   
 
                                   
         

Keltainen

Keltaisen liittyy ristiriitaisia viestejä. Se edustaa iloisuutta, eloisuutta ja leikkisyyttä mutta myös sappea, kateutta ja kelmeänä sävynä sairautta.

Keltainen on huomioväri. Eläinmaailmassa keltainen, etenkin yhdessä mustan kanssa, merkitsee varoitusta. Liikennemerkeissä keltaista käytetään varoitusvärinä yhdessä punaisen kanssa. Keltainen on toiminut niin ikään tarttuvan taudin merkkinä esimerkiksi SARS-näytteitä on merkitty keltaisella kolmiolla.

Keltainen kiinnittää huomiota myös painotuotteissa. Tutkimuksissa on havaittu, että musta teksti keltaisella pohjalla herättää tehokkaimmin katsojan huomion. Keltainen on väri, jonka ihmissilmä ensimmäisenä havaitsee. Tätä käytetään hyväksi esimerkiksi lehtien lööpeissä ja kansissa.

Termi "keltainen lehdistö" syntyi Yhdysvalloissa 1890-luvulla, jolloin The New York World -lehti käytti ensimmäisenä kahta painoväriä, mustaa ja keltaista. Samalla vuosikymmenellä keksittiin neliväripaino, jonka värit ovat musta, sininen, punainen ja keltainen.

Keltainen on ollut arvostettu väri vanhoissa kulttuureissa. Itämaissa keltainen on liitetty valtaan. Kiinassa keltaista käytti lähinnä keisari perheineen; heidän suonissaan katsottiin virtaavan "keltainen elämänneste". Keltainen on kuvannut jumaluutta monissa uskonnoissa. Väri viittaa aurinkoon, joka puolestaan on yhdistetty jumalaan. Näin ajattelivat mm. muinaiset kreikkalaiset, persialaiset ja atsteekit.