- viikon kysymys - viikon väri  
   
 
                                 
           

Sininen

Sininen väri liitetään rauhallisuuteen, levollisuuteen ja henkisyyteen. Siksiköhän sininen on aikuisten lempiväri? Nimittäin yli 40 % eurooppalaisista ja amerikkalaisista on maininnut sinisen lempivärikseen.

Tuttuja sinisiä ovat mm. koboltinsininen, taivaansininen, preussinsininen, Fazerin sininen ja HK:n sininen. Kaikilla sinisten nimillä on oma tarinansa. Viikon sinisenä värinä esittelyssä on Ultramariinin sininen eli lazuulinsininen. Ultramariini on hyvin kirkas sininen. Keskiajalla ultramariinin lähdettä, Lapis lazuli - mineraalia, tuotettiin nykyisen Afganistanin alueelta Eurooppaan. Värin ultramariini-nimi tulee sijainnista Ц ultra mare eli meren tuolla puolen. Nimitys vakiintui vähitellen kuvaamaan tätä väriainetta. Lazuulinsininen puolestaan tulee persialaisesta sinistä tarkoittavasta sanasta lazhward.

Luonnon ultramariini on kallis pigmentti, koska väripigmentin jauhaminen aidosta mineraalista on hankalaa. Synteettinen ultramariini kehitettiin 1820-luvulla. Synteettisessä ultramariinissa ei ole epäpuhtauksia kuten aidossa ultramariinissa, mutta se ei ole laadultaan niin kestävää kuin luonnon ultramariini. Hintaero on suuri: aito pigmentti on noin tuhat kertaa kalliimpaa kuin synteettinen.