- viikon kysymys - viikon väri  
   
 
                                   
         

Sininen

Puolustusvoimien lippujuhlaa vietetään 4.6. Se on virallinen liputuspäivä. Siksi viikon värimme on sininen Ц toinen Suomen lipun väreistä. Suomen lipun syntyhistoria juontaa juurensa jo 1850-luvulle.

Tuolloin kirjailija ja yhteiskunnallinen vaikuttaja Sakari Topelius (1818 Ц 1898) esitti Suomen oman lipun väreiksi sinistä ja valkoista. Kertomuksessa Urholinna (1854) Topelius määritteli näiden värien symbolit: "Valkoinen ja sininen ovat suomalaisten värit: valkoinen talviemme lumen tähden ja sininen sinisten järviemme tähden".

Siniristilippua käytettiin 1850-luvulla, joskin enemmän taloudellisista kuin ihanteellisista syistä. Suomen kauppalaivasto oli tuohon aikaan nelinkertainen emämaahan Venäjään nähden. Kun Krimin sota syttyi 1854 (Ц 1856), yli puolet suomalaisista aluksista liikennöi Venäjän rajojen ulkopuolella. Suomalaiset kauppa-alukset käyttivät eräänlaisena "puolueettomuuslippuna" valkoisella pohjalla olevaa kapeaa sinistä ristiä. Se oli mukaelma Venäjän laivaston käyttämästä sinisestä vinorististä.

1860-luvulta lähtien pursiseurat alkoivat käyttää samantyyppistä lippua huviveneissä. Vasempaan yläkulmaan lisättiin pursiseuran logo. Näin siniristilippu jäi käyttöön puolivirallisena Suomen vesiliikennelippuna.

Suomen itsenäistymisen yhteydessä, vuonna 1917 ensimmäiset kuukaudet käytettiin punaista lippua, jonka keskellä oli keltainen leijonavaakuna. Toukokuussa 1918 eduskunta vahvisti Suomen lipuksi kuitenkin sinivalkoisen ristilipun. Lopullisen Suomen lipun esikuvina toimivat Venäjän laivastosta periytyvän lipun lisäksi Pohjoismaista peräisin olevat ristiliput. Lippuluonnoksen ovat tehneet taiteilijat Eero Snellman ja Bruno Tukiainen. Valtiolipun vaakuna sekä tasavallan presidentin lipussa oleva vapauden risti ovat Olof Erikssonin käsialaa.

Alun perin lipun värit määriteltiin mallikankaiden avulla. Nykyään värit on määritelty PMS-, CIE- ja NCS -väristandardien avulla. Näin saadaan varmistettua, että jokaisen virallisen lipun värit ovat täysin samat.

Suomen lipun värit ovat PMS (Pantone Matching System) -värijärjestelmän mukaisesti valtioneuvoston päätöksellä (827/93) seuraavat:

sininen 294C

punainen 186C

keltainen 123C