- viikon kysymys - viikon väri  
   
 
                                 
           

Vaaleanpunainen

Ruusuja on arvostettu aina kauniin kukinnon ja tuoksun takia. Ruusu on perinteinen merkkipäivän huomionosoitus, mm. äitienpäivänä.

Ruusulajikkeita on satoja. Esittelemme viikon värin, vaaleanpunaisen, mukaan muutamia vaaleanpunaisia ruusulajeja.

Suomessa kasvaa kuusi luonnonvaraista ruusulajia. Pohjois-Karjalan maakuntakukassa, Karjalanruusussa (Rosa acicularis) on vaaleanpunainen yksinkertainen kukinto. Karjalanruusu kasvaa Suomessa runsaasti vain Pohjois-Karjalan ja Pohjois-Savon alueella. Karjalanruusua viljellään myös puutarhoissa.

Papulanruusu (Rosa Pimpinelli folia-ryhmä, 'Papula') on kotoisin Viipurista, Papulan kartanosta, jossa sijaitsi 1800-luvulla poikien sisäoppilaitos. Tarinan mukaan oppilaitoksen matematiikan opettajan vaimo toi ruusun Saksasta. Papulanruusun hennon vaaleanpunaiset kerrannaiset kukat ovat sanamukaisesti ruusuntuoksuisia.

Suviruusu (Rosa poppius) sopii suomalaisen puutarhaan, sillä se menestyy koko Suomessa, pohjoisinta Lappia lukuun ottamatta. Kasvupaikan tulee olla kuitenkin aurinkoinen ja mullan ravinteikasta. Jopa parinmetrin korkuiseksi kasvava pensasmainen suviruusu tekee vaaleanpunaiset kukkansa heinäkuussa.

Erityisen isokukkaisia ryhmäruusuja kutsutaan jaloruusuiksi. Metrin korkuiseksi kasvava jaloruusu Queen Elisabeth (Rosa Grandiflora-ryhmä, 'Queen Elisabeth') sopii hyvin leikkokukaksi, sillä sen varret ovat korkeat, paksut ja suorat . Vaaleanpunainen kerrottu kukka on näyttävä ja tuoksu voimakas.

Viktoriaanisen kukkaissymboliikan mukaan jokaisella erivärisellä ruusulla on oma sanomansa. Vaaleanpunainen ruusu viestii helliä tunteita, tumma vaaleanpunainen kiitollisuutta ja hento vaaleanpunainen ihailua ja sympatiaa.