- viikon kysymys - viikon väri  
   
 
                                 
           

Punainen

Punainen tunnetaan työväen ja vallankumouksen värinä. Vapun aikaan pidettävillä marsseilla kannetaan punaisia lippuja. Tarkastelemme tässä punaisen lipun historiaa.

Punalippua on käytetty Euroopassa jo 1400-luvulla. Miehitetyissä kaupungeissa ja linnoissa lippu liehui sen merkiksi, ettei aiottu antautua. Merirosvot taas heiluttivat lippua taisteluissa viestittääkseen, että vihollislaivassa kenenkään henki ei säästyisi. Vallankumoukseen ja vasemmistoon punalippu liitettiin Ranskan vallankumouksessa. Sosialismin merkityksen se sai Pariisin kommuunin aikana.

Punainen alkoi tarkoittaa työväenluokan vuodattamaa verta sen taistelussa kapitalismia vastaan. Punainen kertoi myös vastarinnasta ja innosta taistella aatteen puolesta.

Punalipulla oli Venäjällä toinenkin merkitys ennen vallankumousta: se oli merkki tautiepidemiasta. Vallankumouksen aikaan valkokaarti joskus luulikin taloja, joilla punaliput liehuivat, tautien pesäpaikoiksi ja säästi ne. Lokakuun vallankumouksen jälkeen sirpin ja vasaran kuvalla varustetusta lipusta tuli virallinen Neuvostoliiton lippu.

Nykyään monet sosiaalidemokraattiset puolueet ovat luopuneet varsinaisista punalipuista, mutta logoissa ja tunnuksissa punaista yhä käytetään. Britannian mallin mukaan monien maiden sosiaalidemokraatit käyttävät tunnuksenaan punaista ruusua.