- viikon kysymys - viikon väri  
   
 
                                 
           

Indigo

Indigo on syvä sininen värisävy. Kasveista valmistettu indigo on tunnettu vuosituhansia Kaukoidässä. Teollisena väriaineena indigonsinistä on tuotettu vasta 1800-luvun loppupuolelta. Indigo-kasveja (Indigofera) on lukematon määrä. Eri lajikkeita kasvaa villinä lukemattomia määriä mm. Intiassa, Kiinassa, Japanissa ja Etelä-Amerikassa.

Euroopassa indigonsinisen väriaineen lähteenä on tunnettu värimorsinko-kasvi jo kivikaudella. Värimorsingon tuottama sininen ei ole niin syvä kuin varsinaisen indigokasvin, mutta se on kestävämpi. Keskiajalla värimorsinkoa viljeltiin jo monin paikoin ja vielä 1940-luvulla tiedetään viljelyksiä Rein-joen varrelta. Suomessa värimorsinkoa on viljelty pääasiassa Lounais- ja Etelä-Suomessa merenrannoilla.

Värin irrottaminen kasvista oli työlästä ja vaati huolellisuutta. Väriaine ei ole vesiliukoista ja sen vuoksi se on liuotettava kemikaalien avulla. Väri ei myöskään kiinnity lankoihin väriliemessä, vaan vasta sitten kun lankavyyhti nostetaan ilmaan. Tällöin väriliemessä vielä keltavihreä väri kehittyy siniseksi hapen vaikutuksesta.

Entisaikaan morsingon väri liuotettiin ihmisen virtsaan. (Raavaan, mielellään edellisenä iltana juopotelleen miehen virtsaa pidettiin parhaana.) Menetelmä oli huokea ja langoille vararaton. Haittapuolena oli haju, mutta siitä pääsi eroon tuuletuksella ja huolellisella pesulla.

Keskiaikainen indigovärin irrotusresepti Italiasta: "Ota tuoreita värimorsingon lehtiä ja murskaa ne hyvin. Pistä silppu aurinkoon, anna seisoa useita päiviä ja kostuta sitä joka päivä virtsalla, kunnes seos on täysin pilaantunut ja siihen on kehittynyt suuria sinisiä toukkia. Muserra nämä toukat ja anna mehua valua ohuen pellavaliinan läpi astiaan. Anna seistä kunnes se alkaa paksuuntua. Muotoile sitten siitä laakea kakku ja aseta se ilmavaan paikkaan kuivumaan."