- viikon kysymys - viikon väri  
   
 
                                 
           

Purppura

Purppura on tumman sinipunainen väri. Sitä tehtiin aikoinaan ns. purppurakotilon (Murex trunculus) eritteestä. Ainakin muinaisten foinikialaisten, libanonilaisten ja meksikolaisten tiedetään käyttäneen kotiloa värin lähteenä. Käsittelemme tässä tarkemmin purppurakotilon käyttöä.

Purppuraa saadaan purppurakotilon rauhasen erittämästä limasta. Kotilosta saatava väri on nimeltään tyyrianpurppuraa. Yksi värin ainesosista on indigotiini. Jos se altistuu auringonvalolle joksikin aikaa ennen värin kiinnittymistä, väristä tulee indigonsinistä.

Purppurakotilolla on kartiomainen, 4 Ц 10 cm:n mittainen kuori. Eläin viihtyy Välimeren matalissa vesissä ja Länsi-Atlantilla. Kotiloiden muoto ja väritys vaihtelee. Muinaisen Foinikian alueelta on löydetty merkkejä purppurakotilon käytöstä: eräästä viljavarastosta löytyi suuria määriä kotilonkuoria. On kerrottu, että yhteen paunaan (n. 450 grammaa) väriä tarvittiin n. 60 000 kotiloa.

Kotilot alkoivat sittemmin vähetä ja ne loppuivat lähes tyystin keskiajan alussa. Tällöin purppuran korvikkeena alettiin käyttää lakmusjäkälän nestettä; väriä valmistettiin myös värimatarasta.

Puppura oli kallis väri, ja purppuranväriset vaatteet merkitsivät vaurautta ja korkeaa asemaa. Purppuraa käyttivät lähinnä keisari ja ylimykset juhla-asuissaan. Myös keisarilliset lait kirjoitettiin Rooman valtakunnassa purppuralla. Vielä keskiajallakin purppura oli lähinnä kuninkaiden, kuningattarien ja piispojen väri. Sana purppura ei alun perin tarkoittanut väriä, vaan värjättyä silkkikangasta. Värin nimitys siitä tuli vasta 1600-luvulla.