- viikon kysymys - viikon väri  
   
 
                                 
           

Vihreä

Vihreän sävyskaala on laaja Ц ihmissilmä pystyy erottamaan kaikkein eniten juuri vihreitä värisävyjä. Vihreä on väriskaalan keskimmäinen sävy, joka ei rasita silmää, kuten jotkut muut värit voivat tehdä.

Vihreää pidetään usein elämän ja kasvun merkkinä, se liitetään kevääseen ja silmujen puhkeamiseen. Vihreä on rauhoittava ja terapeuttinen väri. Toisaalta jotkin kirkkaan tai tumman vihreät voidaan kokea kielteisinä, jopa hyökkäävinä. Tästä kertoo mm. nimitys "myrkynvihreä".

Aatteellisena värinä vihreä yhdistetään vihreään liikkeeseen ja ekologiaan. Vihreällä on myös monia uskonnollisia merkityksiä. Eri puolilla Eurooppaa kiirastorstain väri on ollut vihreä. Päivän nimi on joissakin kielissä edelleen "vihreä torstai".

Vihreällä on suuri merkitys myös islaminuskossa. Vihreää kunnioitetaan uskoon viittaavana värinä, eikä sitä käytetä arkipäiväisiin tarkoituksiin. Väri on suosittu mm. islamilaisissa lipuissa, vaakunoissa ja rukousmatoissa.

Vihreää esiintyy luonnossa paljon, mutta väripigmenttiä on hankala valmistaa. Monesti taiteilijat tekivät vihreää sekoittamalla sinistä ja keltaista. Esimerkiksi espanjalainen taidemaalari Diego Velázquez sekoitti värin aina atsuriitista ja okrasta tai lyijytinakeltaisesta. Italialainen maalari Tizian puolestaan valmisti vihreää keltaisesta ja mustasta. Ensimmäiset aidot vihreät värit keksittiin 1800-luvulla.